”Träning ska vara roligt”

En bekant på en middag stirrar mig i ögonen, ler maniskt, och fäller ovan utsaga som vore det det självklaraste i världen.

 

”Ja…, det ska det väl…” svarar jag inte fullt lika entusiastiskt, men ändå lagom diplomatiskt. För jag vill ju inte totalhaverera stämningen och någonstans vet denna kvinna att jag arbetar med träning och jag har en känsla av att hon tror att det är något hon förväntas säga till mig. Dessutom vet jag skulle framstå som en hyfsat cynisk ambassadör för branschen om jag sa vad jag egentligen tycker.

 

Träning kan vara roligt. Det måste inte vara det.

 

Vi måste nämligen bryta ner det här lite. Vad är egentligen ”roligt”? Vi på Human Performance kan ha roligt på många sätt. Vi kan umgås över en god måltid. Vi kan gå på Gröna Lund med våra barn. Och ja, vi kan få till ett sånt där perfekt träningspass, när allt bara klaffar, och känna att det var roligt. Den gången. Men träning är inte alltid roligt. Och det måste det inte heller vara. För om vi säger att något måste vara roligt så har vi också sagt att det inte behöver göras om det inte är roligt. Hänger ni med? Vi tror att det här stjälper många. Att det skapar orealistiska förväntningar på ett långt liv där träning och rörelse är en naturlig del av ens vardag.

 

Roligt är allt som träningen ger. Alla de positiva hälsoeffekter som knappast har undgått en endaste människa i världen. Och ett träningspass kan vara det absolut bästa i världen, men ibland är det helt enkelt inte det. Det kan också vara motigt. Tungt. Tråkigt. Smärtsamt. Men det ska göras. Precis som att borsta tänderna.

 

Roligt är att inte ha karies.

 

Det är naturligtvis ingen skräll att vi på Human Performance tror på träning. Vi arbetar i branschen och samtliga av oss tränar hårt och ofta. Vi vill dock slå ett slag för den vetenskapliga evidensens betydelse för vår syn på träning och prestation. Begreppet ”roligt” associerar ju väldigt mycket till den emotionella delen av våra jag – vi vill också komma åt den rationella. Det finns massvis med ”rolig” träning som inte nödvändigtvis är bra för den människan som utför den eller för det sagda ändamålet den görs. Enkelt uttryckt; om vi säger åt våra klienter, patienter, eller elever att göra någonting då vill vi vara säkra på att det är rätt sak att göra. Inte att vi gör det enbart för att det är roligt. Naturligtvis har vi jobbat länge nog för att vara fullt medvetna om att det som är sanning en dag kan vara omkullkastat av bättre forskning en annan. Då tar vi till oss av den nya kunskapen och inkorporerar den till vår kunskapsbank. Det är det som är det fina med vetenskap – den gör oss bättre.

 

Precis som träning.

 

Med allt detta sagt. Ha gärna roligt när du tränar! Men låt det inte begränsa dig. Vår ambition är att träna livet ut. Och då måste det få finnas mindre roliga pass. Livet är dessutom långt. Det finns tid att såväl slå personliga rekord som att ha svackor. Det viktiga är att man fortsätter. Ett pass, ett kilo, eller en repetition åt gången arbetar du på det ständigt pågående projektet att bli den bästa möjliga versionen av dig själv.

 

//Fredrik Devoto & Human Performance