Personlig tränare – ett yrke i förändring

Dammet håller på att lägga sig för PT-branschen efter ett minst sagt krävande 2020. Vi börjar nu se konturerna av hur coronapandemin har förändrat vardagen för personliga tränare. Från kontinuerlig tillväxt under 25 år till, för många, kraftig inbromsning och i många länder total nedstängning till följd av pandemin.

Kommer personlig träning någonsin bli detsamma igen?

I mars slog corona till på bred front och gymmen drabbades av följdeffekterna. I kölvattnet av detta stod många personliga tränare utan stor del av deras dagliga försörjning på grund av att många kunder inte ville, eller kunde, ta sig till gymmen.

Personliga tränare är på många sätt branschens idealister. De allra flesta av dem har inga fasta inkomster och arbetar på provisionsbasis. En del tränare fakturerar sina kunder direkt i egenskap av egenföretagare.

Frågetecknen för tränarna hopade sig snabbt. Hur skulle det gå? Skulle PT-yrket överleva? Skulle marknaden krympa och tvinga duktiga tränare att byta till andra yrkesroller?

Det finns hopp

Efterhand visade det sig att många PT-klienter var villiga att träna på nya sätt. Främst växte online- och utomhusträning, och det fungerade förvånansvärt bra. Många tränare tänkte nytt, men fick även erfara att vissa kunder var rädda och ville vänta med träning.

Personlig träning har ökat i omsättning och upplevt tillväxt varje år sedan mitten av 90-talet. 2020 kommer att bli annorlunda. Ändå finns det hopp.

I en undersökning bland 150 personliga tränare (tidigare studenter vid AFPT i Norge) kring effekterna av coronakrisen framkom bland annat följande:

  • 32% uppgav att de har färre kunder nu än före pandemin.
  • 30% uppgav faktiskt att de har fler kunder nu än innan coronapandemin slog till.
  • 21% uppgav att de har samma antal kunder som tidigare,
  • 6% sa att de har samma antal kunder, men att kundbasen har förändrats.

Nya tider – ett förändrat yrke?

Framgången inom yrket har alltid varit upp till den enskilde tränaren. Hur tränare har hanterat koronakrisen har i den meningen inte inneburit någon skillnad. Eget driv och disciplin är en personlig tränares främsta verktyg. Med innovation och kreativitet har många tränare fått nya ben att stå på.

Tränarens traditionella beroende till gymmet har snabbt förändrats i dessa tider. Det gamla sättet att arbeta, där en PT har varit tvungen att ha tillgång till ett gym är delvis inte längre ett krav. Många tränare uppger i undersökningen att de vill arbeta mer hos företag, hemma hos kunder, utomhus eller online.

Detta gör tränarna mindre sårbara om vi skulle komma in i en situation med nya vågor av coronautbrott eller rentav nedstängningar. Med det sagt kommer gym sannolikt alltid att vara en primär arena för personlig träning. Men covid-19 har bevisat att tjänsterna kan levereras på ett kvalitativt sätt på betydligt fler arenor, både fysiskt och digitalt.

Tränare kan klara sig utan gym om de måste. Detta kommer framöver ställa högre krav på centren att bedriva professionella PT-verksamheter och att verkligen ta hand om sina tränare. Det blir allt mer tränarens marknad. Detta märks bland annat på att många verksamheter är i behov av att rekrytera kompetenta tränare, men att efterfrågan är större än antalet tillgängliga tränare.

Omställning till PT 2.0

Våra gemensamma erfarenheter efter många år i branschen som personliga tränare, chefer och numera ledare för utbildningsföretagen AFPT respektive Human Performance är att det för kunden ofta handlar om mer än bara träning. Flera tränare vi känner har fått meddelanden från kunder som berättar hur mycket de saknar träningspassen och de givande samtalen.

Det är kanske inte konstigt ändå att hälften av tränarna som har svarat på undersökningen uppger att de har lika många eller fler kunder än före coronakrisen. Vi människor tar i krislägen tillvara på de viktigaste sakerna i våra liv och för många verkar det som om personlig träning är en viktig byggsten i deras vardag.

Förändring och anpassning är det enda valet vi har. Den goda nyheten är att PT-marknaden har gått igenom sin första (och största) kris någonsin och verkar inte bara ha lyckats att överleva, utan även vuxit och skapat fler ben att stå på. Detta är goda nyheter för framtidens personliga tränare och kunder. Och inte minst för folkhälsan.

Det är nya tider för NPT-yrket. Du kan träffa en PT på ett träningscenter, online hemma i ditt eget vardagsrum, på företag eller på äldreboenden. Du kan boka en PT på gymmet, utomhus eller i grupp. Utbudet och möjligheterna har förbättrats rekordtid.

Framtiden är här. Lite tidigare än förväntat.

Henning Holm (@pthenningholm), VD AFPT

Brian van den Brink (@brianvdb), VD Human Performance

 

Läs även: Ny bok ska få personliga tränare att lyckas