Krönika: Vi kan inte fortsätta såhär…

För en kort tid sedan publicerades nyheten att Brasiliens fotbollsförbund inför lika ersättning för sina landslagsspelare i fotboll. I framtiden kommer alltså de kvinnor som representerar den sydamerikanska stornationen att få lika mycket betalt som männen. Det här är givetvis en glad nyhet och något som vi tycker borde vara en självklarhet även i Sverige. För det är tydligt att vi inte kan fortsätta såhär.

 

Fortsätta hur, undrar du kanske? Fortsätta att göra skillnad på fotbollsspelare som älskar sin sport, svarar vi. För hur ser det egentligen ut på den svenska fotbollskartan? 

 

Många av våra största klubbar, de med flest titlar och störst omsättning, har inte ens damlag eller flickverksamhet. Stockholmsklubbarna sticker ut som positiva undantag, även om damsektionernas budget knappt uppgår till tio procent av klubbarnas omsättning. Stanna till och fundera över det ett tag. Är det rimligt?

 

Och jag vet vad många män tänker nu. Att har det inte gnällts färdigt om det här snart? Har inte Nilla Fischer varit arg i TV nog? Till er och alla andra vill jag förtydliga att siffran tio procent i många fall också är ganska väl överensstämmande med vad en kvinnlig fotbollsspelare tjänar jämfört av en manlig ditos månadslön. Tio procent. Vi tar det en gång till för att det verkligen ska sjunka in. Inte 75%, inte 60%, inte ens hälften av det en man tjänar, utan en tiondel av det. Om en man tjänar 80 000 kronor i månaden för att spela fotboll så tjänar en kvinna 8 000 kronor. Självklart finns det vissa individuella avvikelser från detta. Några föreningar drivs exklusivt som rena damlag och sliter hårt för att betala drägliga löner. Ironiskt nog existerar dessa föreningar i städer där man tröttnat på att stå i skuggan ekonomiskt av herrlaget och helt enkelt gett upp kampen för rättvisare villkor. Någon kanske också vill invända att de största stjärnorna i damallsvenskan faktiskt tjänar en bra månadslön som går att leva på i Sverige. Till den invändningen svarar vi; många av de här tjejerna tillhör faktiskt världseliten. Och hur mycket tjänar en man från den ”fotbollshyllan”?

 

Seriöst. Hur kan det få vara såhär?

 

Många människor vill göra gällande att detta helt enkelt beror på marknadskrafter. Att produkten damfotboll är för dålig och att människor därför helt enkelt inte vill se den. Och utan publik, mindre sponsorer och lägre löner.

 

 

För det första. Jämförelsen mellan herr- och damfotboll i sig bygger på en djupt rotad norm att fotboll ska se ut som när killar spelar. Vi måste bryta den normen och sluta göra de jämförelserna. De är helt oväsentliga och dessutom djupt fördomsfulla. Ingen svensk fotbollssupporter skulle exempelvis hävda att entrépengen på Friends Arena, Tele2, Malmö Stadion, eller Idrottsparken i Norrköping inte motiveras eftersom dessa lag ju är så mycket sämre än det Barcelona man har tillgång till på TV flera kvällar i veckan. Fotboll är fotboll. Och ur den aspekten är svensk damfotboll bland de bästa i världen. Allvarligt talat, grabbar, våga erkänna era egna fördomar och öppna era sinnen lite.

 

För det andra. Pengarna. Tidigare fotbollsspelaren Martin Mutumba uttryckte det otroligt bra i sin nysläppta självbiografi, efter att ha samtalat med en skadad tjej på Sophiahemmet som tjänade 100 000 kronor i årslön; ”du tränar lika mycket som en kille? Du måste fucking älska fotbollen”. Ha i åtanke att många elitsatsande tjejer i Sverige arbetar eller studerar vid sidan av fotbollen för att överhuvudtaget ha råd att leva. Jag är fylld av beundran för det. Bortamatch i Kalmar på söndagskvällen, hemma klockan 02.00, upp och jobba 06.30. Hur mycket bättre skulle alla dessa tjejer bli, och i förlängningen produkten damfotboll, om de kunde få återhämta sig lika bra som männen?

 

Vi behöver bryta den här onda cirkeln. Damfotbollen måste få en ärlig chans att bli så bra som den kan bli, precis som när herrfotbollen professionaliserades på 80- och 90-talet. Oavsett var man står politiskt och vad man tycker om devisen ”lika lön för lika arbete” så kan väl ingen människa tycka att det är rimligt med cirka 90-procentig löneskillnad? Idag kan vi skylla det på ”marknaden”, sponsorer, strama budgetar, eller vad som helst. Så länge som vi imorgon bestämmer oss för att det inte är okej och att tjejerna borde ha en större del av kakan.

 

Under Fotbolls-VM 2019 såg fler än sex miljoner(!) svenskar minst en av Sveriges matcher och globalt så tog fler än 1.2 miljarder människor del av VM-dramat via tv i hemmet, på digitala plattformar och på platser utanför hemmen, en 30-procentig ökning sedan VM i Kanada fyra år tidigare och solklart nytt rekord.

 

För att parafrasera Martin Mutumba.

 

För att de är fucking värda det.

 

//Fredrik Devoto, fystränare AIK Fotboll Dam, utbildare och personlig tränare

 

 

Poddtips: Lyssna på Fredrik i vår podcast ”Träningssurr”, där han delar med sig av sin vardag som fystränare.