FYSTESTER FÖR FOTBOLLSSPELARE

I en serie inlägg kommer vi att utforska ämnet kring testning inom träning och sport genom korta intervjuer med delar av vårt lärarteam som är verksamma inom olika områden. Först ut – Fredrik Devoto (@fredrik.devoto), fystränare i AIK Fotboll Dam (@aikfotbolldam) i Damallsvenskan.

Vilka är de viktigaste kvaliteterna för dig att testa dina spelare kring?
– Fotbollen har höga anaeroba krav. Förmågan till snabb återhämtning är central.

Vad är viktigt att tänka på kring tester för lagidrott?
– Här vill jag slå ett slag för framför allt två saker:

1) Reproducerbarheten. Testet ska vara så lätt som möjligt att återskapa. Det kan vara en logistisk utmaning med 20+ spelare och kräver samarbete i ledarstaben.

2) Reliabiliteten. Är testerna tillförlitliga? Testar jag det jag vill testa? Eller gör jag det bara för att se läcker ut själv som ansvarig fystränare? Uppnås inte dessa krav är testerna, i mina ögon, slöseri med tid – och det är, åter igen i mina ögon, en kardinalsynd inom elitidrotten. Tid är nämligen pengar.

Vilka tester brukar du ha med?
– Smidighet och riktningsförändringar i form av ”L-Run” och ”T-Run” (här får man även in sidleds- och baklängeslöpning) samt kondition i form av MAS (160m löpning runt en kvadrat i fem minuter för distans).

Styrketester då?
– Där vill jag ffa mäta benstyrkan. Exempelvis maxstyrketest i knäböj och en höftdominant unilateral övning för att bl a kunna upptäcka sidoskillnader.

 

Foto: Joakim Hall