Kvacksalvare och narcissister

”Min kiropraktor säger att mitt högra ben är 0,7 centimeter längre än mitt vänstra. Därför är det otroligt viktigt att jag aktiverar min högra rumpmuskel lite extra så att inte den snedbelastningen sprider sig uppåt längs min rygg, försvagar min bålstabilitet, inåtroterar min ena axel och skapar farliga knutar i mina halsmuskler som på sikt kan leda till svår migrän, ångest och en alltför tidig död”.

Så har ingen någonsin sagt till mig. Men nästan. Många gånger. Och varje gång det händer lägger jag märke till två saker. Först hur nöjd människan är över att ha fått en så invecklad och till synes sofistikerad förklaring till sin unika kropps ännu mer unika begränsningar. Sedan hur många gånger orden ”jag”, ”mig”, ”mitt” och ”min” används i den utläggningen. Dessa två tankar har fått mig att landa i en rad insikter nu när jag efter så många år faktiskt kan benämnas som relativt senior i tränings- och hälsobranschen.

Det har ingåtts ett slags äktenskap mellan en bluff och båg-industri som tjänar pengar på att påpeka massvis med fel hos i stort sett friska människors och den relativt välbärgade medelmänniskans galopperande narcissism. Vad menar jag då med detta? Jo. Nutidsmänniskan älskar att prata om sig själv. Vi får inte nog av det. ”Berätta om dig själv”-segmentet på valfri svensk kursgård är social pornografi för deltagarna och kan pågå i all evighet om ingen påminner om att ”fatta er kort”. Ni har alla upplevt det på ett eller annat sätt. Människor 2023 vill prata om sina jobb, sina spänstiga personligheter, sina resor, sina lyckade bostadsaffärer, sina träningsrutiner, sina kostvanor – och ja, sina kroppar.

Fram träder en hel industri kvacksalvare som erbjuder just detta. ”Kom, sitt, prata om dig själv, jag lyssnar”. Och så är det i gång. Hur ont det gjorde den gången jag bröt armen i årskurs tre. Att jag blir lite gasig i magen när jag äter brysselkål. Att det känns som att det klickar lite på höger sida när jag cyklar. ”Jag ska köra Vättern nästa år förresten”. Och kvacksalvaren lyssnar. Hen gör faktiskt det. Alla andra är så upptagna med att avbryta och prata om sig själva. Hen är faktiskt intresserad och en modern Romeo och Julia-historia uppstår en regnig och gråmulen tisdag på en klinik någonstans i Stockholms innerstad.

För kvacksalvaren inte bara lyssnar. Nej, hen talar om på vilket sätt patientens kropp är unik, varför den kommit att bli så unik och vilka specifikt unika lösningar som finns på de unika problem som uppstått i just denna kropp. Häri ligger nyckeln – själva lösningen (oftast en diffus justering av en led) är lika unika som åkommorna. På så sätt uppstår ljuv musik och en erotisk tango inleds mellan två människor, där den ena vill tjäna pengar och den andra vill känna sig bekräftad.

900 kronor känns som gratis i sammanhanget.

Vad vill jag då få sagt med detta? Att jag provoceras mer av kvacksalvare som utnyttjar människors oro och okunskap än jag gör av människor som bara vill bli lyssnade på och möjligtvis få hjälp med sina många gånger psykosocialt triggade problem. Jag vill också få sagt att det rent vetenskapligt är oerhört problematiskt att med tvärsäkerhet uttala sig om diffusa smärtor och ordinera specifika övningar för dessa smärtor. Vi vet att träning är bra. Att våra kroppar är gjorda för belastning och är oerhört tåliga konstruktioner som dock kommer att slitas genom livet. Träning och hälsa behöver inte vara svårt, snobbigt och snårigt. Det är lättare att göra rätt än att göra fel. Hitta en träningsform som gör dig glad och kör. Ta i, få träningsvärk, ta i igen, få ännu mer träningsvärk och fortsätt så tills jorden slukas av solen. Låt ingen kvacksalvare tala om för dig att din kropp inte duger till något. Dina ”snedbelastningar” finns bara på ditt banksaldo om du tror på den typen av termer för mycket. Din fascia mår alldeles utmärkt. Det finns inga ”små muskler runt knät” som behöver stärkas innan du kör knäböj. Ditt nervsystem är påkopplat. Du märker om det inte är det.

Du är en Homo Fucking Sapiens, frukten av 75000 år av evolution, en veritabel maskin. Nu jäklar kör vi.

//Fredrik Devoto, personlig tränare och utbildare

Poddtips: Lyssna på Fredrik i vår podcast ”Träningssurr”, där han delar med sig av sin vardag som fystränare.