Vad är egentligen personlig träning?

Hur definieras egentligen produkten personlig träning? Närmare bestämt vad bör en klient förvänta sig av en PT-timme? För många är svaren på dessa frågor möjligtvis självklara, men givet hur spretig marknaden ter sig på golvet så är det i mina ögon ändå värt att bena ut.

Vi börjar med självklarheterna. En seriös tränare kommer i tid. Hen har på sig hela och rena arbetskläderna och är väl förberedd inför passet. Med förberedd avses att det finns ett i förväg planerat pass, ett pass med övningar, belastning och intensitet valda för den specifika klient och som ingår i en större helhet. Denna helhet kan vara ett övergripande mål eller helt enkelt när övningen gjordes senast. Enligt mig bör tränaren vara den som styr passet – inte klienten. Ungefär på samma sätt som jag är bekvämare med att min tandläkare fattar det tyngre besluten och inte frågar mig vad jag är sugen på just idag när jag stegar in för att laga karies.

Som sagt, för mig är dessa saker självklara. Jag skulle önska att de vore det för alla. Det är därför jag vill nå ut, inte bara till mina kära kollegor i branschen, utan också till betalande kunder och informera om att det här är saker ni har rätt att begära. I mina ögon är en tränare som improviserar, som skjuter från höften och litar på stundens inspiration och vad som är ledigt på gymmet en tränare som inte lever upp till den branschstandarden som borde vara ett minimumkrav. Andra saker som en betalande klient har rätt att kräva är att tränaren bortser från sina egna preferenser och tillfälliga intressen på gymmet. Med andra ord, bara för att en tränare för stunden kanske snöat in på crossfit eller yoga så betyder det inte att samma tränares samtliga kunder plötsligt bör börja hoppa upp på 90 centimeter höga lådor eller ägna 35 minuter av ett pass i krigarposition nummer ett till hundra. Klienten har betalat för att få sina behov tillgodosedda – inte för att agera spegel åt sin tränares.

Många av ovanstående åsikter går att sammanfatta i min orubbliga övertygelse om att en PT-kund betalar för att bli bättre. Vad ”bättre” betyder kan såklart variera från människa till människa. Produkten personlig träning handlar för mig inte om sällskap. Inte heller om någon som räknar repetitioner åt kunden. Eller fyller på vattenflaskan. Nej, produkten är just vad den heter. Personlig träning. Träning utformad enligt träningsprinciperna för att förbättra en given människas prestation. ”Prestation” kan sedan betyda allt ifrån att kunna resa sig från golvet om man ramlar till att vinna OS-guld i kulstötning.

Många kunder vet inte om detta. Det är inte som på en pizzeria där alla vet exakt hur en Vesuvio ska se ut. Får vi in fiskpinnar med potatismos är det lätt att klaga. Med personlig träning är det lite mer förrädiskt. Det är upp till tränaren att leverera den produkt som sett till prissättning faktiskt kan definieras som en lyxprodukt. Inte att agera kompis, hobbypsykolog och/eller improvisatör i 55 minuter. Vill alla tränare det? Orkar vi det?

Jag brukar säga så här. Jag är en trevlig kille. Men jag är inte 1600 kronor i timmen-trevlig. Mina kunder bör förvänta sig mer än min sociala kompetens.

//Fredrik Devoto, personlig tränare och utbildare

Poddtips: Lyssna på Fredrik i vår podcast ”Träningssurr”, där han delar med sig av sin vardag som fystränare.